neljapäev, 22. november 2007

JCI Itaalia aastakonverents Torinos 12-14. oktoober 2007

EMT 2007 (European Multitwinning) raames valis e-Koja delegatsioon ühehäälselt konverentsi leiuks Torino koja esindaja Ezio Doriguzzi. Ühendkuningriikide õrnema soo delegaadid valisid teise itaallase, (Eesiku toakaaslase) Giuseppe konverentsi stiilseimaks meheks. e-Koda nõustus.

Ezio saatis kutse külastada itaallaste aasta sündmust. Nelja huvilise seast jõudsin lõpuks ainsana kohale.

Nobedate näppude voor: Kui palju on Itaalia JCIs liikmeid?

a-150
b-300
c-500

Aastakonverentsil osalejaid oli 50. Iga kolmas liige oli platsis. Lendasin kohale ning tahtsin näha kolme asja.

1. Inimesi
2. Üldkogu
3. Galat


Helistasin neljapäeval ja küsisin Eziolt, et kas veel saab tulla. Ikka sai. Õhus hõljus ka võimalus, et ehk saab külastada FIATi tehast. Nimed olid küll nädal varem ära saadetud, ent lootus jäi. Olin ainus seni kirja pandud välisdelegaat sel aastal. Kiire vahepeatus Tallinna Kaubamajas, et lunastada eesti-itaalia vestmik. (Raamat, mis teeb lahti uksed, murrab lahti südamed)

Valisin Milano ja Torino lennujaama vahel ning otsustasin Milano kasuks. Buss viis lennujaamast rõõmsalt poolteise tunniga Torinosse.

Mirafiore nimeline FIATi tehasekompleks on oma mõõtmetelt muljetavaldav. Francesca nimeline tütarlaps oli meile teejuhiks kahes erinevas koostetsehhis ning nende vahel kulgevas bussitranspordis. Nääps näitsik pikkade blondide juuste ning suurte silmadega. Kuna olin ainus mitteitaallane, sain võimaluse vestmiku abil haarata toimuvat lennult. Enne tsehhi jõudmist sõidame piirkonnas ringi ning järsku taban kõnest tuttava sõna: pissaproove, pissaproove ja siis jälle pissaproove . Jõuan juba mõelda ränkadele turvanõuetele ning igasugustele imelikele analüüsidele kui sõidame mööda autode pooleteist kilomeetrisest testimise rajast. Hoopis pista prove. Jäi meelde küll.

Sisenedes tsehhi, asetatakse inimesed elektrijõul liikuvasse ridamisi kolmeste istmetega pikitud avatud bussitransportvahenditesse ja sõidetakse koosteliinide vahel ringi. Enne meid startis ka üks ingliskeelne grupp kuid kus oleks nende hulgas võimalus uut keelt õppida ning asja ehedust tunda? Külastajad varustati kõrvaklappidega, mis püüavad erinevatelt kanalitelt raadiolaineid, et giidi jutt oleks kuulda. Itaallaste ridades levis elevus kui ei olnud kuulda, kas nad peaksid endale cuffie või cuffia pähe panema. Dušimütsid või kõrvaklapid? Tahaks ju nagu mõlemat.

Hooti kanalit vahetades oli ka ingliskeelset juttu kuulda. Sisenesin FIATi teadmisega, et suur osa minu lapsepõlve on "möödunud" nende disaini tagapingil. Kui üheksakümnendate aastate alguses sain teada, et esimene ja põhiline muudatus, mida LADA 2101-l FIATi originaalkonstruktsioonile tehti, oli sildade tugevdamine, siis tegin omad järeldused. Oletasin, midagi Itaalia teede ning tugevusarvestuste kohta. Väidetavalt pidavat sarnast teenust pakutama Venemaal täna ka uutele bumeritele. Vaadates oma kodulinna tänavaid, tekib endalgi isu sarnaste operatsioonide järgi.

Loomulikult ju teate kõik, mida tähendab tähekombinatsioon FIAT: Fix It Again Tony. (Mitte ükski kohalik ei teadnud) Nende arust tähendavat see hoopis Fabrica Italiana Automobili Torino. Eesti Koja inimestest meenub ka ainult üks inimene, kes nimetatud vabriku toodanguga sõidab (kuid on ise sellega väga rahul).

Sõidan elektrikärus 20-30 Itaalia jiisekaga ringi ning veendun vabriku kvaliteedijuhtimissüsteemi töökindluses ning protsesside järjepidevuses. Saan aru küll, miks ei ole kvaliteediteemaline nali neile tuttav. Just kui oleme jõudnud teise tsehhi viimase liini lõppu, on üks masin maha võetud ning selle kapoti kohele on kummardunud üks mees väike vasar käes. Ettevaatlikult mõõdab ta teekonda kapotini ning jagab osava liigutusega haamrimatse tuttuue Alfa Romeo kapotil valitud kohta. Vaimusilmas hüppasin kärust välja ning tutvustasin end legendaarsele Tonyle lai naeratus näol.

Itaalia JCI on palju formaalsem kui meie põhjala regioonis tavaks. Reede õhtul liikusime hotellist välja et õhtustada ühiselt ühes lähedalasuvas Torino kesklinna restoranis. Keldris asuv huvitav kombinatsioon restost/diskensist. Inimesed paigutati U-kujulisse lauda ning hiljem saabujad eraldiseisva pika laua taha.

Peo käimatõmbajaks on Lõuna Ameerikast pärit senaator, kes on asunud Itaaliasse elama ning saab järgmisel päeval ka au osaliseks kanda Senati Presidendi ametit veel aastakese. Toit ja vein on kõrgel tasemel. Esimene õhtusöök on konverentsi hinna sees. Äftekaks liigutakse ühte kohalikku hästi peidetud kohakesse. Baar Ezio isiklik kohalik lemmik. Eestis täpset vastandit sellele ei ole, kuid tegu on ühe vana pimeda kohaga, kuhu on seintele ka pastakaga märkusi tehtud. Sama vana võluri näoga mees on iga päev leti taga. Võtke statistiline keskmine Illegaardi, Valli Baari, Püssika, Zavoodi ning Lahe Baari vahel ilma tantsuvõimaluse + akendeta ning lisage käputäis Torino vürtsi ja enamvähem on pilt ees.

Kava järgi algab hommikul 09.00 Teambuildingu koolitus ning üldkogu. Teambuilding hakkas täpselt õigel ajal. 50+ saaliidne härrasmees võtis välja kiled, et neid vastava seadeldisega seinale näidata. Sisuks, et on olemas piccolo gruppo, media gruppo ja largo gruppo ning muud teoreetilised võtmed. Hästi palju auditoorset tööd U-kujulises saalipaigutuses 16-le inimesele. Mis kõige tähtsam, publik kuulas täiesti rahulolevat. Mulle tundus see kummaline. Kohvipausi ajal kinnitasid kuulajad, et ta tõi palju näiteid päriselust ning rääkis siis teooriast. Selline kannatlikkus täiskasvanute hulgas tundus mulle imelik.
Kultuuride erinevuste tudengina oli rõõm näha Edward Halli teooriat aktsioonis. (http://en.wikipedia.org/wiki/High_context_culture)

Kohvipaus oma kõikide võimalustega tundus jällegi jumalik. Maiustuste valmistamisel oli ka silmas peetud Piemonte eripära. Mitte šokolaadikook vaid loomulikult gianduiakook jne. (Wikipedia: Gianduia is a sweet chocolate containing about 50% hazelnut and almond paste. It takes its name from Gianduja, a Carnival and marionette character who represents the archetypal Piedmontese, the Italian region where hazelnut confectionery is common)

Olin kuulnud meie järgmise aasta maailmapresidendilt ning teistelt funktsionäridelt, et Lõuna-Euroopas pidavat olema palju juttu ning vähe tegusid. Tahtsin seda oma silmaga näha. Liiklesin sujuvalt üldkogule, mis mitte ei olnud 09.00 algust saanud. Tund aega hiljem olid delegaadid kohal ning minutipealt planeeritud üritus võis alata. Päevakava on minutipealt paigas kuid sellest järgiti ainult kõnelejate järjekorda, mitte kõnede kestvust.

Läksin kohale oodates näha palju rääkimist, kuid enda üllatuseks nägin väga stiilselt riietatud härraseid ja daame hoopis millegi muuga tegelemas. Inimesed mitte ei tegele kirglikult rääkimisega, vaid hoopis kuulamisega. ÜKS inimene räägib korraga ning KÕIK kuulavad tähelepanelikult. Isegi kui keegi viisakalt vahele segab ja tahab kaks minutit rääkida oma poindist. Kõik kuulavad. Niimoodi kuni päevakava (mitte päevakorra) järgmise punktini, mis on auhinnatseremoonia. Hämmastav.

Kui sa oled meessoost delegaat, siis sul kindlasti ülikond ja lips. Ning mitte Vello-vaata-et-sa-paned-enda-koolilõpupintsaku-selga ülikond. Ilma eranditeta. Mina kui moosinäoga mees tunnen teised enda häält armastavad mehed kaugelt ära. Selle aasta president on härrasmees kes sarnaneb veidi Allo, Allo seriaali itaallasest ohvitseriga. What a misteika tu meika. Temale meeldib ka oma hääl ning ta kasutab seda meeleldi. Viimase päevakorrapunktina esinevad itaalia keeles kaks äsja saabunud prantslast, kes kutsuvad osalema JCI France aastakonverentsil Aix nimelises linnas.

Nobe poodlemine Torino poodides, kus selgitatakse ruttu, et ei ole vaja seda mida otsin. Poodnik on olnud samas poes ja ametis 37 aastat ning valmistanud ainult ühes klassikalises mudelis toodet. Kuna see on klassikaline Torino disain, siis on see väga hea. Kusjuures on küll. Paraku mitte see, mida minu arengutasemel Lasnagorski lõngus antud hetkel arvab, et ta vajab. Vanahärra ei oska sõnagi inglise keelt, ent see ei ole vestmikuvelledele kunagi mureks. Kui kaks inimest tahavad üksteisest aru saada, ei ole keel kunagi takistuseks ning kui teine sama keelt emakeelena rääkiv inimene ei taha sinust aru saada, siis ei saa seda ka toimuma.

Demograafia: Liikmeskonnas on tavaline, et mõlemad abikaasad on liikmed ning mõlemad käivad konverentsil. NP ja EVP on mõlemad oma abikaasade ning kahe kuu vanuste lastega esindatud. Täitsa uusi osalejaid alla 10%.

Enne auhinnatseremooniat on uue Fiat 500 disainitiimi juht kutsutud ettekannet pidama. Äsja valiti see "Mini-killer" lemmiknimega ekipaaž ka 2008 aasta Euroopa autoks. (BMW valmistatud Mini). http://www.worldcarfans.com/9071119.006/fiat-500-car-of-the-year Aasta auto disainitiimi juhi teema nüanssidest arusaamisel jääb vestmikust väheks. Kahju.

Autoentusiastid tunnevad vormides ära maanteemuhu. Põhjusega. Meenub lugu minu onust, kes vene kroonust härga täis naastes nägi äsja konveierilt mahavuranud liiklusvahendit Rakvere vahel esimest korda. Oli kuulnud lugusid auto kergusest ning tunnetas noorust lihases tukslemas. Tehtud mõeldud. Kükkasend võtt ning käed esistange külge. Korralikult jalgadega tõstes jäi näppu mitte kogu auto, vaid ainult stange. Oih. Ajal kui kasko ei olnud veel kõva sõna tuli järgmisi mõtteid mõelda sündmuskohalt eemale joostes.

Õhtul Gala samas hotellis. Koos sisenemine, vähemalt viis erinevat tervitusjooki. Kui inimesed laudadesse istunud on, kutsutakse kõik kolmetäheinimesed aplausi saatel eraldi sisse. Huvitav ning äge traditsioon. Järgneb viiekäiguline õhtusöök loomulikult Piemonte eripäradega. Söögi vahele kõned ning keti üleandmine. Päeval olin palunud Ezio tõlgitud viis minutit, mille käigus said Tallinna meened EVP (nüüd juba NP), Giuseppe ning Ezio ise.

Kui käisime Fukuokas maailmkonverentsil (sama koht, kus Baruto täna üheksanda võidu
võttis) siis oli ekskursiooni ühel laual silt, et see on reserveeritud JC Esutomiale. Itaalia gala kaunilt erimenüült võis samuti lugeda, et korraldajaks on JCB.

Galal oli ka kaks sponsorit. Torino koja üks asutajatest ning üks kasukate valmistaja itaalia, inglise ning venekeelsete brošüüridega. Kui gala oli läbi, oli päevakavas väike jorisemine ning magamaminek.

Järgmisel hommikul linnaekskursioon ning lõuna kenasti varjatud kohalikus restoranis, mis asub Torino ooperi vahetus läheduses. Tüüpiline kohalike koht, kuhu turist teed ei leia. Tähelepandamatu sissepääs kõrvaltänaval ning väikese aknaga söögisaal teisel korrusel. Mida teha, kui leiate Itaalias menüüs spagetti bolognese nimelise roa? Loomulikult marssige uksest välja, sest olete sattunud turistilõksu. Elementaarne. Sain minagi targemaks. Sama toit on tihti olemas küll, ent nime all ragu.

Pizza viis keele pepusse, nagu mu vanaisa oleks öelnud. Kuna tema elas ajal, mil hellenlikud soolised innuendod olid avalikus sõnas vähelevinud, siis leian, et kulinaarse elamuse väljendamiseks sobib see väljend küll. Kui sinu arust ei sobi, siis on aeg endalt küsida, millele sina mõtlesid ning miks. Kõik me teame et näljane mõtleb leivast.

Nostro Azzurro õlleklaas oli nii ilus, et kohe vägisi tahtsin seda koju viia. Öeldud mõeldud. Kiire palve ettekandjatele ning asi ants. Siit vihje inimestele, kes tahavad väikese eelarvega kingitusi kodustele teha või kes asuvad juba lennujaama selles tsoonis, kus ei ole võimalik enam oste teha. Küsige mingi kena sponsorklaas kaasa.

Lahkusin Itaaliast palavate tervituste ning kutsega meie kauaräägitud ooperituur teoks teha. Kaasa oleksin tahtnud võtta inimeste viisakuse, kannatlikkuse ning igast näpuotsast väljuva stiilitunnetuse. Rääkimata siis veel toidust, disainist ning arhitektuurist.

Kommentaare ei ole: